Nézzük a legalapvetőbb sütési hozzávalót a LISZTET!

Milyen lisztet keressek, ha egy cöliákiásnak szeretnék sütit, kenyeret sütni….?

Haladjunk szépen sorba! Nézzük először a rizslisztet.

Általában a gluténmentes diétában használt lisztek felsorolását a rizsliszttel szoktam kezdeni. A rizslisztek közül én a teljes kiőrlésű barna rizslisztet használom. Bár a kelt tésztához nem annyira javasolnám, viszont a piskóta, palacsinta, brownie kiváló rizslisztből! Rizsliszttel szoktam sűríteni (amennyiben szükséges) főzelékeket és krémeket is.

Ha utána néztek különféle fórumokon és oldalakon, akkor többek között a következő „előnyökkel” találkoztok:

  • a rizsliszt esetében a legkisebb a valószínűsége, hogy allergiát okoz,
  • magas a rosttartalma, ami megfelelő étrend és életvitel mellett egy fontos szempont lehet,
  • természetesen a tápanyagtartalom miatt is jó választás, tartalmaz többek között B-vitaminokat, vasat és magnéziumot.

Ennyit a hivatalos előnyeiről. 😁

 

Hogy ne csak mindig a jó dolgokról beszéljünk mindenképp szeretném megemlíteni a hátrányát is a gluténmentes rizslisztnek:

  • Bizonyos diéták nem támogatják a különféle kenyerek, pékáruk fogyasztását akár gluténmentes, akár hagyományos. Így a rizslisztből készült cuccokat sem.
  • Tény, hogy a rizsliszt szénhidrát tartalma viszonylag magas.
  • Ha szeretnéd kiaknázni a rizsben lévő előnyöket, amelyeket a fenti felsorolásban írtam (pl.: magas rosttartalom, tápanyagtartalom), akkor inkább egyél hagyományos barna rizst.

 

És most jöhet az izgalmas rész, a „Hogyan érdemes használni a teljes kiőrlésű barna rizslisztet?” rész!

Ahogy írtam is, én a kelt tésztához nem igazán ajánlom, ami nem azt jelenti, hogy nem használható! Aki szereti, az természetesen használhatja gluténmentes kenyér (vagy egyéb gluténmentes pékáru) készítéséhez. Szerintem ebben az esetben ajánlatos más gluténmentes lisztekkel keverni. A rizsliszttel készített tészta általában kicsit szárazabb és morzsálódósabb. Ezért tanácsos olyan tészták készítéséhez használni, ami ezt “elbírja”.

  • A gluténmentes kelt tészta esetében, ha teszek bele rizslisztet, akkor kb 500 g lisztből csupán 50 g (tehát általában a 10%) a teljes kiőrlésű barna rizsliszt. Kenyér készítésénél a rizsliszt mellett hajdinalisztet, ciroklisztet, tápióka keményítőt és bambuszrostot is használok, valamint teszek bele egy kis plusz zsiradékot olívaolaj formájában. Így jól elfér benne a rizsliszt is.
  • A gluténmentes piskóta viszont egyenesen kitűnő rizsliszttel! Szerintem a legjobb. Az alap piskóta receptet ajánlom:

Tojásonként (tehát 1 db tojáshoz):

  • 20 g cukor,
  • 20 g liszt,
  • 1 tk olaj.

Az elkészítése pedig a szokásos piskótatészta recept. A tojások sárgáját a fél adag cukorral és az olajjal krémesre keverem, addig a robotgép teszi a dolgát és a fehérjéből a maradék cukorral kemény habot ver. Én általában a sárgája masszát lazítom egy kis habbal, majd a lazított masszát a habhoz öntöm, és óvatosan (kézzel) összeforgatom. Persze ragacsos lesz a kezem, de azt meg lehet mosni, és a hab tuti nem törik össze!

  • A következő süti, ami a lehető legjobb rizslisztből a Brownie, természetesen gluténmentes brownie. A tuti receptet itt találjátok (csak a hagyományos lisztet kell lecserélni barna rizslisztre): Zsúrjátékok
  • Gluténmentes palacsinta! A család kedvenc reggelije. A tésztába a rizsliszt mellé szoktam tenni egy kis tápióka keményítőt és hajdina lisztet is.

Sós gluténmentes palacsintákat készítek, amit a gyerekeknek hagyományosan hús-sajt kombóval töltök meg, a férjem és én pedig zöldségekkel telepakolva szoktuk fogyasztani. 🤤

Ha még nem próbáltátok nagyon javaslom! Csodálatosan laktató reggeli, utána lehet indulni a szabadba játszani, kirándulni!

  • 2 banán – villával összetörve vagy 1 cukkíni reszelve (szoktam készíteni répával is, akkor 1 szép nagy répa),
  • 300 g rizsliszt,
  • 200 g hajdinaliszt,
  • 100 g tápióka keményítő,
  • 2 db tojás (elhagyható),
  • 7 g só (ízlés szerint),
  • szódavíz (vagy ásványvíz),
  • és a csodálatos vanília! Csak egy csipet természetesen. És kérlek, senki ne szórja bele azt a rémes vanilin cukrot! Érdemesebb vaníliarudat vagy vanília őrleményt használni!

Az összetevőkből laza palacsinta tésztát készítek és szépen kisütöm egy kis kókuszzsíron. A tésztába nem szoktam olajat tenni, van ahol szokás, gondolom egy kis olíva/kókusz olaj nem ront az összhatáson.

A zöldségek és a banán miatt kellemesen édeskés (cukrot egyáltalán nem adok hozzá!), viszont ahogy ezt már fentebb is írtam nálunk ez a fajta gluténmentes palacsinta sós töltelékkel kerül az asztalra.

Töltelék lehet: sajt, sonka, bármilyen húsos „maradék” – pl. az előző napi ragu maradéka, nagyon szeretem sült májjal és tudom durva vagyok, viszont imádom savanyú káposztával, egy kis reszelt tormával és salátával tölteni.

  • Krémek sűrítésére is szoktam használni. Az egyik kedvenc krémem, ami nagyon univerzálisan használható egy szuper citromos krém (eredeti receptet Mary Berry egyik könyvében találtam, átköltöttem 😋)

Hozzávalók:

  • 2 nagy citrom leve és reszelt héja,
  • 2 tojássárgája,
  • 40 g rizsliszt,
  • 70 g porcukor,
  • 3 dl víz.

Elkészítése: A citrom levét és héját simára keverjük a rizsliszttel. Egy lábasba felforralunk 3 dl vizet, ráöntjük a lisztes keverékre, szépen elkeverjük és visszatesszük a lábasba, majd sűrűre főzzük (a recept szerint 3 perc, talán igen, nem szoktam stopperrel mérni). Amikor szép sűrű a krém, akkor újra kicsit levesszük a tűzről és mehet bele a tojássárgája és a porcukor, majd még ezzel is főzzük. Ezt már tényleg nem kell sokáig, mert az nem igazán használ neki (max 1-2 perc). Szépen be fog sűrűsödni és igazán krémes lesz. Érdemes felhasználás előtt hűlni hagyni kicsit.

Ez tényleg egy nagyon jól használható krém, én használom gluténmentes piskótákhoz és gluténmentes pitetortákhoz is.

  • Szerintem a teljes kiőrlésű barna rizsliszt legszuperebb felhasználási módja a gluténmentes kovász készítés és etetés! Már 3,5 éve nevelgetem ezen a liszten a kovászomat és hűha! Szuper erős fickós kis gluténmentes kovásszá fejlődött!

A Morzsákmány műhelyben pedig rizsliszttel készül a Mákos felhő, a Fűszeres-diós felhő, az Almás puffancs, a Batátaropogós és a Pisztáciaropogós is.

Batátaropogós
Mákos felhő

Szóval én szeretek teljes kiőrlésű barna rizslisztet használni. Nem kell mindig a hangzatos drága liszteket keresni, mert sokszor a legegyszerűbb megoldás a legjobb.

Viszont soha ne tévesszük szem elől, hogy gluténmentes lisztet vásároljunk. Sajnos attól, hogy valami nem tartalmaz búzát még nem lesz gluténmentes. Mindig ellenőrizzük a csomagolást és/vagy tájékozódjunk a gyártó honlapján!

Határ a csillagos ég! Érdemes kicsit szabadjára engedni a képzeletünket! 😉