Gluténérzékenység? Lisztérzékenység? Cöliákia?

A cöliákiát a köznyelvben gluténérzékenységnek vagy lisztérzékenységnek is hívjuk, pedig ez ennél sokkal összetettebb dolog.

Nem vagyok táplálkozási tanácsadó, szakember. A tapasztalataimat fogom leírni és rendszerbe szedni, nem pedig az elméleti ismereteket. Viszont természetesen tudok adni támpontot, hogy hol és kit kell keresni, ha szakemberre van szükség. Keressetek bizalommal!

Szóval leírtam, hogy ki/mi nem vagyok, akkor most tisztázom, miért is érzem magam felhatalmazva arra, hogy erről prédikáljak.

Kb 16 évvel ezelőtt találkoztam előszőr ezzel a „betegséggel” (akkor még csak családi érintettség miatt), amit akkoriban még lazán csak gluténérzékenységnek hívtam. Nyilván az elején én sem értettem, miről van szó, viszont az évek alatt jól kiismertem ezt a területet. A családommal végig jártuk az életmódváltás rögös útját, már sok dolgot jól értünk, és mivel tünetmentesek vagyunk, ezért mondanám, hogy egészen jól is csináljuk, viszont ez egy élethosszig tartó tanulási folyamat is.

  • Tudom például, hogy a cöliákia (gluténérzékenység) nem ételallergia (annak ellenére, hogy sokan még mindig azt gondolják). Ez egy autoimmun betegség.
  • Tudom azt is, hogy a diéta nem áll meg ott, hogy nem eszünk búzát tartalmazó cuccokat (szép is lenne, ha csak erről lenne szó).
  • Tudom, hogy ez egy életre szóló feladta és nem lehet „kinőni”.
  • Tudom, hogy csak akkor lehetünk eredményesek, ha nem csak a kenyerünket cseréljük le, hanem a szemléletünket is, és életmódot váltunk.

Nézzük akkor mit is írnak az okosok a cöliákiáról (nem fogok belemenni a részletekbe, a neten és a könyvtárban szuper irodalmat lehet találni a témában):

Szóval a hivatalos álláspont szerint a cöliákia egy autoimmun betegség. A rosszhír az, hogy a téveszmék ellenére ez nem csak azt jelenti: az emberünknek kicsit megy a hasa. Ennél sokkal összetettebb a dolog (ahogy ezt már említettem), a cöliákia az egész szervezet betegsége, kihat a beleken kívül még a csontokra, az idegrendszerre, az ízületekre és természetesen a bőrünkre is. Bizony drága barátnőim! Ahogy vagy belül, úgy fogsz kinézni kívül is…

Hogy honnan tudom?

Találkoztam már olyan diagnosztizált cöliákiással,

  1. akinél a vezető tünet az izületi fájdalom volt,
  2. akinél az egyik tünet a „bőrprobléma” volt,
  3. akinél a vezető tünet a görcsös hasmenés volt.

Sajnos a lista gyorson bővül…

Mi okozza? Jó kérdés, általában az autoimmun betegségeknél erre nehéz választ adni. A cöliákia esetében a hivatalos álláspont:

  • „genetikai alapon környezeti provokációra” alakul ki (Szeretem ezt a megfogalmazást, mert nagyon jól mutatja a probléma összetettségét, viszont kicsit megtévesztő is a számomra! „Genetikai alapon” – igen, benne van némi genetika, de erre nem lehet mindent ráfogni és felmenteni magunkat és az életmódunkat!),
  • a folyamatot a gabonafélékben található fehérje, a glutén egyik komponense a gliadin indítja el (jah, hát igen, ez tény…).

Fontos megérteni, hogy ez nem egyik napról a másikra történik!

És mi is történik a szervezetben?

Ezt elég nehéz úgy megfogalmazni, hogy ne menjek bele „szakmai” részletekbe. Ezt nem szeretném, mert ahogy már írtam, ez nem feladatom. Szeretném kicsit közelebb és közérthetőbb formába hozni a problémát.

Szóval, ahogy az az autoimmun betegségeknél lenni szokott valamire, esetünkben erre a növényi fehérjére, egy erős immunválasz érkezik a szervezetünk részéről. A következmény a vékonybél szöveteinek károsodása, ami sajnos magával hozza azt a jelenséget, melyet úgy hívunk, hogy felszívódási zavar (csökken a vitaminok, tápanyagok, ásványi anyagok felszívódása is).

Indul a lavina! Jön a többi baj, amit gyakran tablettákkal, pirulákkal kezelgetünk.

És mindent a glutén okoz? Lehet, de nem feltétlenül! Ezért fontos a tüneteket felismerni és orvoshoz fordulni, majd, ha már van némi fogalmunk az állapotunkról, akkor érdemes keresni egy megbízható táplálkozási tanácsadót.

Ostobaság lenne azt gondolni, hogy csak a cöliákia lehet a probléma. Napjainkban számos olyan betegség és állapot van, aminek hatásos kezelése és szinten tartása lehet egy személyre szabott diéta.

Mert itt van a kulcs, a személyre szabott diéta!